Print Friendly, PDF & Email

Extended DISC International

Grunderna

1987 erbjöds Jukka Sappinen, en ung MBA (Master of Business Administration) nyexaminerad från Helsingfors Handelshögskola, en anställning på ett finskt dotterbolag till ett internationellt företag som marknadsför psykologiska verktyg. Han tillbringade de kommande fyra åren med att sälja, utbilda kunder, lyssna på dem och var mycket uppmärksam på deras behov.

”Efter att under fyra års tid ha varit ansvarig för 300 kunder hade jag en ganska bra förståelse för vad företagen behövde och vilka krav som inte uppfylldes av de verktyg som fanns vid den tidpunkten.”

Denna information visade sig vara ovärderlig. Jukka återvände en kort tid till universitetet, men snart, kontaktade tidigare kunder honom för att få hjälp att hitta ett verktyg som kunde tillfredsställa deras individuella behov av bedömning. Det blev snart uppenbart att något sådant verktyg inte fanns och detta sporrade Jukka att börja utveckla ett själv. Sedan hände det som är vanligt: efter att ha arbetat natt och dag i 3 år, fann han sig utbränd och i desperat behov av en paus.

En resa till Söderhavet gav Jukka det utrymme han behövde för att hitta sin inspiration. En dag på Hawaii, började han visualisera ett koncept som satte samman alla relevanta erfarenheter och kunskaper han hade samlat på sig under sina år i branschen. Resultatet blev en mindmap som kom att kallas Extended DISC System och utgör fortfarande grunden för vad företaget gör idag.

Intensiv implementering i Finland

När han kom tillbaka från sin resa, började Jukka omedelbart sätta ihop bitarna av denna mindmap, och senare under 1994 grundades Extended DISC.

Liksom många goda idéer, kommer produktnamnets ursprung från en klient. DISC var redan ett allmänt förekommande begrepp på marknaden, och ”Extended” var utmärkt kortform för att beskriva produktens löfte.

Att utveckla produkten i ett litet land hade sina fördelar. ”Jag visste att för att lyckas på den finska marknaden, var vi tvungna att ha den bästa produkten. I större länder finns det nog med marknadsandelar för sämre produkter att etablera sig i, men i en litet land som Finland, måste du vara nummer ett. Och för att uppnå detta, måste du lyssna på dina kunder och vara villig att arbeta med dem.”

Denna passion för kvalitet har inspirerat Jukka och hans team att bygga det nya systemet från grunden och förfina rapporternas resultat. Resultatet blev ett elegant nytt integrerat system som kombinerade stränga kvalitetsstandarder med en inbyggd flexibilitet för kundens behov.

De följande åren gick till utveckling av systemet med en utvald grupp av kunder och experter: HR experter, konsulter, psykologer och statistiker. I takt med att onlinetjänster efterfrågades kallades även IT-specialister in.

Going global

Jukkas vision om att producera den bästa produkten visade sig vara sant. År 1997 hade ordet spridit sig, och företaget kontaktades av individer som ville få produkten till USA. Teamet tyckte produkten var redo för den internationella marknaden, så en exklusiv franchise bildades.

”År 1998 åkte vi till American Society for Training and Development konferens i San Francisco för att kolla in konkurrensen och se vad vi kunde lära oss. Jag blev både glad och förvånad över att se att vi hade den mest avancerade produkten och att vi hade mycket mindre att lära än att erbjuda.”

Sedan den konferensen och det inledande franchiseavtalet har Extended DISC International fortsatt att spridas över hela världen. ”Franchising har spelat en avgörande roll i detta. Till exempel, förväntningarna på en chef i USA och Kina skiljer sig radikalt. Endast genom samarbete med våra lokala experter, som kan presentera Extended DISC på ett kulturellt relevant vis, kan vi lyckas med denna mångkulturella affär. ”

Extended DISC idag

Under Jukkas ledning har Extended DISC International vuxit till ett världsomspännande företag och en av de fem största företagen i området, med över 30 exklusiva nationella franchise som stöds av representationskontor i ytterligare 20 länder. Extended DISC är för närvarande baserat i Esbo, Finland, bolagets viktigaste marknader är Nordamerika, Australien och Europa, medan Asien ökar snabbt i betydelse.

Sedan starten 1994 har Extended DISC International stadigt vuxit, med en årlig takt på 20-50%. Extended DISC-systemet har översatts till 55 språk och har använts av över en miljon människor under 2008.

Med blicken mot framtiden har Extended DISC åtagit sig att fortsätta ge snabb, flexibel, framåttänkande och kundcentrerad produktutveckling som har gjort Extended DISC till det framgång det är idag.

”Vi inser att de mest nöjda personer arbetar på de bästa företagen. Vårt mål är att förse våra kunder med den information de behöver för att hålla sina bästa och smartaste medarbetare motiverade och göra det bästa av deras styrkor, som bidrar till att säkerställa en bättre framtid för alla. ”

Extended DISC Sverige

Extended DISC Sverige startade sin verksamhet i Sverige 2009. Extended DISC Sverige är ett verktygsbolag som har ambitionen att tillhandahålla marknadens bästa HR-verktyg.

Extended DISC Sverige är ett franchiseföretag till Extended DISC International.

Vår affärsidé är att ge utbildningsföretag, konsulter och HR-organisationer de bästa förutsättningarna att arbeta med proaktiva lednings-, kommunikations‐ och beteendeverktyg.

Vi genomför idag certifieringsutbildningar för både användare och trainers och Extended DISC tillhandahåller användarsupport för certifierade användare och trainers. Hos Extended DISC Sverige hittar du många verktyg som kan utveckla din eller dina kunder verksamhet:

 • DISC analyser
 • gapanalyser (öppen 360)
 • resonemangstest
 • medarbetarundersökningar
 • talent management
 • ledarskapsutveckling
 • utvecklingssamtalsstöd
 • paranalys
 • rekryteringsstöd
 • teamrapporter
 • stressfaktorer (vad stressar, tecken på stress, hur lösa upp den)
 • konflikthantering

Vår vision är att, via våra trainers och partners, bli Sveriges största och kvalitativt bästa leverantör av strategiska HR-verktyg.

Extended DISC bakgrund (Word)