Print Friendly, PDF & Email

Teamövning – Perfekt plats på kontoret

En enkel och rolig övning som visar hur olika stilar har väldigt olika preferenser.
OBS: Gör denna övning innan du fördjupat dig i DISC teorin eller delat ut rapporterna.

  1. Dela upp deltagarna i grupper, om du har fler än 6 personer per stil, kan du göra flera grupper med samma stil.
  2. Be gruppen lyssna mycket noga eftersom det bara finns en enda instruktion. Det finns ingen mer information. De behöver agera utifrån denna instruktion.
  3. Berätta för grupperna att de ska BESKRIV EN PERFEKT PLATS FÖR KONTORET på ett blädderblock.
  4. Ge grupperna 10-15 minuter att slutföra uppgiften och låt sedan varje grupp presentera sin bild till de övriga. Det är alltid intressant att se den färdiga produkten och hur de olika stilar uppfattar samma instruktion på sex ord och hur de presenterar olika idéer om hur deras kontor ska se ut.

Vanliga utfall:

D-stil: Fokuserar på ett kontor (oftast stort hörnkontor på översta våningen med fin utsikt). De lägger en hel del intresse på var allt är placerat på deras skrivbord för att kunna få jobbet gjort så snabbt som möjligt. De ritar också lyxiga artiklar (plasmaskärm, balkong, fin utsikt, avancerade högteknologiska objekt, osv.)

I-stil: Vanligtvis fokuserar de på en hel kontorsbyggnad/våning. Fokus ligger på öppen miljö, till exempel med runda bord i mitten av kontoret eller ett gemensamt fikarum i mitten av området för alla att mingla i. Ibland tar I-stilar fram roliga platser som på stranden eller på ett berg för att få ha sitt kontor på ”distans”. För det mesta finns det inga enskilda kontorsrum.

S-stil: Fokuserar på att ha alla bekvämligheter inom områden som t.ex. kemtvättar, dagis, butik, etc., så att de kan spendera så mycket tid som möjligt på arbetsplats utan att behöva springa runt för att få saker gjorda. De kan ägna mer tid åt att arbeta och mindre tid på att springa runt på stan för att få saker gjorda. De ritar egna kontor, men en hel del tid går åt att tänka igenom bekvämligheter för hela kontorsbyggnaden.

C-stil: Det intressanta med denna grupp är att de är mer inne i processen att slutföra uppgift. De tenderar att engagera sig i blädderblock minst. De skriver ofta på ett eller flera papper ord som beskriver kontorslokaler. Sedan ritar de ett utkast på ett A4-papper för att sedan slutligen engagera sig i blädderblocket. De är så noga med ritningen, som om de använde en linjal för att rita kontoret och det tenderar att vara en flerkontorsmiljö med faktiska kontor och dörrar.